Påminnelseavgift

Påminnelseavgift

Allt du behöver veta om påminnelseavgift!

Påminnelseavgift vid betalningspåminnelse? Hur mycket kan man få betala i påminnelseavgift? Enligt lag så har borgenären rätt att få betalt av dig för vissa kostnader i samband med påminnelsen av fordran. Hur hög påminnelseavgiften får maximalt uppgå till regleras av lag om ersättning för påminnelseavgifter.

Påminnelseavgiften läggs på i samband med att man skickar en betalningspåminnelse, d.v.s. en ny faktura där man påminner om att den tidigare fakturan passerat förfallodatumet och har förfallit till betalning.

Påminnelseavgifter kan bli som en ond spiral, där man får faktura på faktura, om man inte ser till att betala från första början. Som kund kan man åka på en påminnelseavgift om man inte ser till att betala sina skulder i tid. I många fall kan avgifterna även bidra till att man får en betalningsanmärkning som kan göra att det blir svårt att få lån. För dig som behöver låna pengar så är det sista du vill är att låna pengar med betalningsanmärkningar.

Företag, egna firmor och frilansare m.m. är de som behöver skicka ut påminnelseavgifter för att vara säkra på att de får tillbaka sina pengar som de ligger ute med för kundens del.

Lagstadgad påminnelseavgift

Vad uppgår lagstadgad påminnelseavgift till enligt lagen? Den lagstadgad påminnelseavgiften får maximalt uppgå till 60 kr för privatpersoner. Det är vad borgenären kan ta ut i avgift för att skicka en betalningspåminnelse till en konsument. När det handlar om affärer företag emellan så är det fråga om en förseningsavgift istället och denna avgift uppgår till 450 kr. Dock är det få företag som tar ut denna avgift från sina kunder. Det är i första hand inkassobolaget som fått i uppdrag att driva in fodringen som tar ut denna förseningsavgift.

Påminnelseavgift lag

Det finns en lag som reglerar påminnelseavgiften. Du hittar mer information om avgiften i 4 § Lag (1981:739) om ersättning för inkassokostnader m.m. I lagen redogörs ingen skyldighet att man som företag/egen firma måste behöver skicka ut påminnelseavgiften innan man skickar ärendet vidare till inkasso.

Det innebär att man kan skicka ärendet till inkasso direkt istället för att skicka en betalningspåminnelse. Man kan alltså välja att hoppa över påminnelsen och gå direkt till inkassokravet, för att visa att man kan sätta hårt mot hårt. Kostnaden för en inkassoavgift ligger på 180 kronor så det finnas ekonomiska incitament att skicka ett inkassokrav direkt istället ifall man inte värnar om kundrelationen. Detta är nog inte ovanligt vid lån där avgiften ingår i affärsmodellen för långivare som erbjuder snabblån och sms lån.

Påminnelseavgifter

Bokföra påminnelseavgift – faktura + moms!

Påminnelseavgift bokföring? Hur ska man bokföra påminnelseavgift som man får på en faktura? Att bokföra en påminnelseavgift är inte så krångligt ifall man har koll på vad det är som gäller. När man väl har koll på det är det inga större problem dock. En påminnelseavgift vid bokföring kan vara något av en utmaning i början, men vi reder ut alla svårigheter vad gäller moms och skatt.

Längre ned kan du läsa lite mer om moms och huruvida påminnelseavgift är avdragsgill eller inte. Så här bokför du påminnelseavgifter. Nedan visar vi några konteringsexempel på hur du kan bokföra påminnelseavgiften, både från leverantör och till kund.

Bokföra påminnelseavgift leverantör – bokföring av leverantörsfaktura!

Det här exemplet av bokföring av påminnelseavgift illustrerar hur det går till när man har betalat en faktura från en leverantör för sent och man har åkt på påminnelseavgiften. Leverantörsfakturan och avgiften för påminnelsen, 6691, betalas direkt via bankkontot 1930.

KontoBenämningDebetKredit
1930
Företagskonto/checkkonto/affärskonto
560
2641Debiterad ingående moms100
6212
Mobiltelefon
400
6991Övriga externa kostnader, avdragsgilla60

Bokföra påminnelseavgift kund – bokföring av kundfaktura!

Det här exemplet av bokföring av påminnelseavgift illustrerar när man blir tvungen att skicka en faktura på påminnelseavgiften till en kund. Kunden i fråga har inte betalt sin faktura. Påminnelseavgiften på 60 kronor går till konto 3930 under titeln intäkt, vilket inte är momspliktigt. Fordran på avgiften bokförs på konto 1510, som går under namnet kundfordringar, med motsvarande belopp.

KontoBenämningDebetKredit
1510
Kundfordringar
1060
2641Debiterad ingående moms200
3001
Försäljning inom Sverige, 25 %
moms
800
3930Påminnelseavgifter60

Konto 3930 konto finns ej i BAS så du får du lägga upp det själv med SRU-kod 401. Alternativt så kan du använda något följande konton:

  • 3041 Försäljning tjänster
  • 3004 Försäljning inom Sverige, momsfri
  • 3540 Faktureringsavgifter
  • 3900 Övriga rörelseintäkter
  • 3000 Försäljning och utfört arbete samt övriga momspliktiga intäkter (För företag med förenklad kontoplan)
  • 3100 Momsfria intäkter (För företag med förenklad kontoplan)

Moms påminnelseavgift

Är det moms på påminnelseavgift? Nej, det är ingen moms på påminnelseavgifter. Vad gäller moms påminnelseavgift så finns det inget krav på att man ska betala moms när man deklarerar.

För påminnelseavgift moms gäller ingen moms. När man ska sätta sig ned och redovisa alla sina pengar i deklarationen kan man redovisa inkomsten som avser påminnelseavgifter under ”övrig försäljning m.m.” i ruta 42 i skattedeklarationen för moms.

Påminnelseavgift avdragsgill

Är en påminnelseavgift avdragsgill? Ja, påminnelseavgifter är avdragsgilla i inkomstskattedeklarationen. Det gäller bara att hålla koll på vad för sorts av påminnelseavgiften det rör sig. Förseningsavgifter från Skatteverket är inte avdragsgilla. Däremot är försenings-/påminnelseavgifter avdragsgilla i rörelsen.

Påminnelseavgift dröjsmålsränta

Som säljare och/eller långivaren har man även rätt att ta ut en dröjsmålsränta. Har kunden ifråga missat förfallodatumet kan långivaren ifråga börja ta ut en dröjsmålsränta från dagen efter det att fakturan skulle varit betald. Är dröjsmålsräntan inte specificerad i avtalet mellan parterna så styrs den helt enkelt av räntelagen. Denna lag gör så att säljaren har rätt att ta en dröjsmålsränta som ligger på åtta procentenheter över Riksbankens referensränta.

Påminnelseavgift CSN

CSN, som är den organisation som har hand om studiemedel för studerande, har tillsammans med andra myndigheter högre påminnelseavgifter än vad ett vanligt företag har. CSN påminnelseavgift ligger på 450 kronor.

Anledningen till att avgiften är så hög, sedan ändringen 2015, är för att påminnelseavgiften och alla övriga avgifter som finns på lånet ska till stor del kunna finansiera CSN:s verksamhet. 2015 stod avgifterna för 41% av intäkterna hos CSN.

För CSN är det alltså inte så att avgiften är tänkt att täcka de administrativa kostnaderna, så som det är i vanliga företag som skickar ut påminnelseavgifter till privatpersoner. Snarare är det så att den ska kunna försörja dem.

En annan statligt ägd organisation som är mycket känd för sina galna påminnelseavgifter är Transportstyrelsen. Är man sen med betalningen får man betala en tilläggsavgift, vilket innebär samma sak som påminnelseavgiften.

Hos Transportstyrelsen ligger avgiften på 500 kronor, något som har fått mycket kritik. Speciellt från de som kanske har en faktura på 10 eller 20 kronor, och som då åker på en extra avgift på 500 kronor. Men Transportstyrelsen styrs av lagar, och det innebär att det enbart är riksdagen som har makt att ändra denna uppgift.